Sy hengekøye — del 1

Espen 2007 03 18

Bestanddeler må måles Jeg har fått i oppdrag å sy en hengekøye lik min egen. For ett godt år siden, var jeg i gang med min første vellykkede hengekøyekreasjon. Forrige gang jeg prøvde, var jeg atskillige år yngre, og endte opp med et telt hvis eneste beboere til nøds kunne være Teddybjørner med venner. Og fremdeles krevde det gode nerver! Selv om jeg tror og håper at jeg ikke skal ende opp med telt denne gangen, så kan jeg nevne at det var/er hvitt med bjørkestenger og spiker som plugger. Helt hvitt.

Jeg skal ikke menge meg med gourmetkokkene som ser ut til å florere her for tiden (ikke dermed sagt at jeg ikke kan lage mat), men jeg tror ikke hengekøyer er den beste føde. Allikevel skal jeg per nu presentere for dere, innholdet i en hengekøye. Man tager:

 • 310 cm passende stoff
 • Seilmaker-/kallesjetråd (tykk sytråd)
 • 20 m 4 mm tau, gjerne av varierende farger
 • Takletråd, gjerne vokset
 • To kordelsringer av 12 mm treslått tau, eller tilsvarende

Passende stoff avhenger sterkt av personlige ønsker og behov. Generelt sett er det å foretrekke å ha et mykt, tykt og sterkt stoff - gjerne unormalt bredt. Bredden avgjør, sammen med opphengsfasiliteter, SWL. Kordelsringer kan, hvis det er hensiktsmessig, byttes ut med hva nå enn fantasien din kan komme opp med. Kravet er at styrken må svare til resten av kreasjonen.

Nåler trengs kanskje I tillegg til hva som nevnes over, er det jo klart et det er behov for enkelte hjelpemidler. For de som febrilsk har prøvd, kan jeg betrygge dere med at det var en rett avgjørelse å gi opp o stikke tråden gjennom 4 lag stoff uten nål. Jeg kan nevne tålmodighet, et lite utvalg av nåler, saks, kniv og - for de som ikke vil bruke 3 år på verket sitt- en symaskin. Angående å bruke mange år, du får ikke betalt for hvor lang tid du bruker. Jeg har ved flere anledninger søkt min mor om å få trimme symaskinen. Hun forstår like lite, og trenger like mye forklaring hver gang. Det er et faktum, opplest og vedtatt; symaskinen er for treg.

Ettersom verket skrider frem vil nye oppdateringer komme. Siden der er søndag i dag, skal jeg la eventuelle lesere få mandagen til å skaffe nødvendige rekvisiter før jeg går videre med befalingene mine. Sitt pent!

4 kommentarar til “Sy hengekøye — del 1”

 1. Joakim says:

  Dette ser jo bra ut. Kanskje jeg skal vurdere en bestilling, i det minste av råstoff og en smule tolmodighet. Ser frem til ferdig produkt.

 2. Karoline says:

  Eg må le like møje kver gang:p Noen trimme påhengser, andre trimme biler/skutere, men Espen, han vil trimme symaskinen.
  Men eg må sei at du e veldig flink t å lage hengekøyer. Hvertfall de siste forsøkene;) Eg glede meg t an bler ferdig:) Håpe d skjer litt fortere enn lappeteppe ditt tar form. Det kan ta sin tid. Hvertfall me meg bak strikkepinnene(a). Å et lappeteppe e nok ein litt mer tidkrevende prosess enn ein hengekøye.

 3. erika says:

  Du får ha lykke t, regne me d går fint=) men dg å strikkepinner e eg hakke mer skeptisk t

 4. Espen says:

  Eg kan strikka jo! Både rett og vrangt. Hekla kan eg og.

Kommenter

Relatert