Sy hengegøye — del 2

Espen 2007 03 30

DemoHK

Nå har du sikkert skaffet deg de nødvendige remediene som ble beskrevet i forrige del av denne serien om hvordan du kan lage din egen hengekøye.

Mengden stoff beskrevet remedielisten avhenger av hvor lang hengekøye du vil ha. Dette bestemmes veldig av smak og behag, men en plass mellom 2 og 2,5 meter er smart. Blir den lengre, har du veldige problemer med å finne plasser den kan henge, samt at en så lang hengekøye er bortimot umulig å stramme opp slik en av og til ønsker. Stoffet bør, forruten å være sterkt, også være mykt. Akkurat hvor mykt kan du velge selv, men det skal være behagelig å ligge i.

Når du nå altså har bestemt deg for hvor lang hengekøye du har plass til, legger di til 15 cm i hver ende å sy på. Nå er det tid for å sy inn lengdesidene. Dette steget er kanskje ikke nødvendig hvis stoffet er vevd med tanke på ikke å flise seg opp. Det kan imidlertid være litt greit, og til hjelp, for å holde kantene som “rekkverk”. Er de doble strekker de seg ikke like mye som resten, og vil bidra til en naturlig “grop” i midten.

Spolehus En symaskin er et redskap som må behandles med aktsomhet. Det er denne vidunderlige maskinen som sparer deg for vonde fingre — noe du forøvrig kommer til å få nok av senere i produksjonen. Du trenger kraftig tråd når du skal sy hengekøye. Denne må du nok mest sansynlig spole opp på en egen spole for undertråd, siden symaskinen sikkert ikke har smakt slik tråd før. Man tager: en stykk tom spole og starter med å legge noen runder tråd rundt slik at den holder seg noenlunde på plass av seg selv. Så plasseres spolen på symaskinens spoleanordning — hvor nå enn den er. Det må du finne ut selv. Den er garantert ikke på samme plassen som sist. Så trør du kraftig på pedalen til spolen er full. Dette tror jeg du kan, hvis ikke: spør meg.

Brett først inn ca 1 cm, og så en til. Siden jeg er sulten nå, så må du også spise. Helten duger jo ikke uten mat, heter det. Det er forøvrig ingen som forviser deg fra brettingen selv om du spiser. Vannet på druene er perfekt til å fukte bretten med slik at den holder seg uten nåler. Helten og maten Etter at du har spist, så er det bare til å sy i vei! Dette er lange gode strekk til å varme opp symaskinen. Pass på at ingenting henger seg fast noenplass. Utsatte steder er under stolen, bordhjørnet og andre utenkelige steder. Følgene av å ikke passe på dette, er at du raskt vil oppleve hvor hardt symaskinen kan skyte. Når en nål brekker som følge av for tykkt og tett stoff, bøyer den seg og brekker fint av i forhold til når den blir dratt bort fra hullet sitt. Da er den ikke svekket rent materielt, og er altså pinnstiv, rett og ganske farlig for uskyldige øyner. Vernebriller er obligatorisk hvis du finner på å trimme symaskinen. Selv har jeg ikke fått lov til å utføre denne praktiske ombygging av min mors symaskin. Synd, men sant. Det er ingenting i veien for å ende opp med fire små nåler i stedenfor den ene du startet med. Hver for seg er bitene rimelig ubrukelige også. Merkelig.

Etter at begge langsidene har fått gjennomgå (du trenger forresten ikke å feste trådene her hvis du syr i ett strekk) er du enda ett skritt videre på veien til egen hengekøye. Siden du har råkjørt symaskinen ganske godt nå, skal den få hvile til neste gang jeg finner det for godt å fortelle hva du skal gjøre med de 15 centimetrene i hver ende. Husk også på at resten av stoffet også skal brukes. Du trenger 3-4 remser på 15 cm. Vent i spenning.

3 kommentarar til “Sy hengegøye — del 2”

 1. Marija says:

  Hei…

  Tenkte jeg skulle komme med et lite tips til dere som ikke har helt roen på stoffkjøp og hengekøyelaging (selv om Espen har en fin beskrivelse ;)det som er mulig er nemlig å ta et gammelt (nytt) dynetrekk med et kjekt mønster, brette ned kanten på langsidene slik at du har et 10-15 cm hulrom, finne en sterk hul jernstang (kan sløyfes) og ta en sterkt tau gjennom hver av endene, heng hengekøyen opp! Voila ferdig =)

  Denne utkonkurerer ikke Espen sin hengekøye som er ganske så god, men er betydelig mye enklere ;)

 2. Joakim says:

  Request:
  Legger herved inn en ordre på stoff av typen hengekøye. Tøystykket må være minimum 50x60cm.

 3. Espen says:

  Ordre på stoff er mottatt.

Kommenter

Relatert