Øyespleis på flettet tau

Øyespleis på flettet tau

Espen 2007 05 29

En ferdig øyespleis

Etter mye om og men har jeg endelig lært meg å spleise flettet tau. Det har satt sine spor — som at jeg, om mulig, har blitt enda mer følelsesløs. I det minste i området fra fingertuppene til håndleddet. Spor har det vertfall satt, opptil flere vannblemmer. Men det er en annen sak, for dere er jo mye smartere og tar på dere hanser. Ikke sant?

En øyespleis er nyttig når du ikke vil ha en stor, klumpete knute men alikevel trenger et permanent øye. Denne typen spleis klarer du ikke uten verktøy; noen spesielle nåler. Tvunnet tau er ikke sånn, og kan fint spleises med bare fingrene.

Gangen i det hele deles best opp i 6 illustrerte punkter:

 1. Sett en løs teip på enden av tauet.

  Teip enden løst

  Den skal være så løs av kjernen kan løpe fritt. Du må altså fjerne en eventuel smeltet ende.

 2. Mål opp en nållengde fra enden av tauen og merk dette, for eksempel A. Jeg vil bruke bokstavrefferanser til merkene på tauen.

  Merke A en nålelengde fra enden

  Fra A måler du opp øyestørrelsen og setter av et merke B

  Merke B: Øyestørrelsen

 3. Nå når du har merket av A og B på tauen din, knytter du en knute på tauen omtrent to meter fra B, slik at du skal slippe å få så mange vannblemmer. Knuten stopper strømpen fra å skli lengre inn.

  Finn fram den minste spleisenåla, og stikk den inn mellom flettebuntene i strømpen i merke B — prøv å ikke stappe den midt i en fiberbunt, det skaper bare vanskeligheter. Grav litt frem og tilbake og prøv å få ut kjernen. Det krever litt konsentrasjon, medlidenhet og trening, men det er ikke vanskelig. Pass på at du ikke ødelegger kjernen — den må fremdeles være hel og flettet når den kommer ut. Sett teip på den med en gang, samme måte som for i punkt 1.

  Nå kan du foreløpig legge vekk den lille nåla. Finn fram igjen den nåla du brukte først, og merk av et punkt C to nållengder fra enden av kjernen. Det neste du gjør, er å merke av D 3/4 nål lenger inn.

 4. Nå tar du forsiktig av teipen på strømpen — er den løs nok, kan du bare dra den av. Bruk den minste nåla du får strømpen inn i, og tre den inni kjernen fra C til D.

  Strømpen er tredd inn i kjernen fra C til D

  Pass på strømpen ikke stikker ut på noen måte, og sett gjerne en nål gjennom begge deler nær C for å holde alt på plass (se neste bilde).

  Bildet viser øverst de to merkene, nederst går det frem hvordan strømpen skal tres, og innfelt er strømpen plassert i nålen.

 5. Nå fjerner du teipen fra kjernen, og setter den i nålen. Stikk den inn rett ved C og tre den oppover mot knuten.

  Tre kjernen inni fra C og forbi B

  Stikk den ut et stykke forbi B, og la den henge der som en hale. Hvis du satte i en liten nål for litt siden, så er det på tide å ta den ut. Hvis du bruker hule nåler slik jeg har, er det smart å la den hule delen peke mot kjernen når du stikker nålen inn, men pass på å snu den 180 grader før du tar den ut, ellers er det veldig vanskelig å komme forbi kjernen som allerede ligger i strømpen over B:

  Ta kjernen ut når du er forbi B

  Du kan godt trekke den lenger opp — da blir spleisen sterkere, dog ikke så mye mer enn det doble.

  Ta inn slakken

  Stram forsiktig inn resten av kjernen slik at du har en fin løkke — dog ser den litt sær ut.

 6. Nå er øyet ferdig, du må bare lage det lite nok. Du har en Y på tauen din nå, hvor den ene armen er fast, og den andre går inn i den første. Poenget nå, er at du skal trekke strømpen utenpå kjernen som stikker ut.

  Stramme alt på plass

  Det er nå du for alvor trenger hanskene, for nå skal du stryke strømpen nedover fra knuten og mot øyet. Hvis du har gjort alt riktig, skal det ikke være så vanskelig, det dar bare litt tid — så vær tålmodig. Stryk, rull og trekk. Tre ting å huske på, altså.

  Helt til slutt kapper du kjernen som stikker ut så tett du klarer. Den vil forsvinne litt inn når du belaster tauen første gang — noe som også er grunnen til at du må tre den et stykke forbi B. Det er også god praksis å stramme den slik at øyet kjennes ut sånn som den opprinnelige tauen, ikke for stram eller for slakk med tanke på forholdet mellom lengdene av kjerne og strømpe.

Hvis du er nøye med å måle nøyaktig, tålmodig og ikke stiller for store krav til deg selv første gangen, så går dette bra. Å spleise på denne måten krever trening, så øv deg et par ganger får du går løs på fall og skjøter. Selv måtte jeg prøve 5 ganger før det gikk, samt rådføre meg med to som allerede kunne det. Ikke start med den tynneste tauen heller, øv deg på noe med litt tykkelse: > 8-10 mm er greit å starte med.

Lykke til!

3 kommentarar til “Øyespleis på flettet tau”

 1. Utrolig bra og ikke minst flotte bilder:)

 2. Sondre Paulsen says:

  Genial guide med bra bilder.

  Kan du fortelle meg hvor du kjøpte nålene? (Jeg har bare et nålsett med tre plastnåler, fungerer dårlig…)

 3. Espen says:

  Tja, eg kjøpte nålene på jobb (Helge R. Myhre AS, Stavanger) men du finn dei hjå fleire båtutstyrsforetningar. Maritim har nålesett, viss eg ikkje tar feil. Er du riktig heldig, så har Watski òg nålene. Viss ikkje kan du tingje frå Helge R. Myhre.

Kommenter

Relatert