vaniljestang

Panna cotta

Joakim 2013 01 10

Basisoppskrift på panna cotta:

IngredienserBeskrivelse
5 dl fløte
50 g sukkerKokes opp
2 pl gelatinBløtlegges og tilsettes til slutt


Dette er en basisoppskrift som må smakes til med den smaken du måtte ønske. Her er det bare din kreativitet som setter grenser.

Smak

Krydder som for eksempel kanel, anis, pepper og lakris kokes opp sammen med fløte og sukker. Skal du smake til med en eller annen form for fruktpure kan det være lurt å tilsette den til slutt, da de fleste former for frukt og bære ikke har godt av å bli varmebehandlet. Tilsetter du mye væske bør du i tillegg vurdere å justere opp mengden gelatin.

Den kanskje mest utbrettet varianten får du ved å tilsette 1 vaniljestang. Vaniljestangen splittes på langs og frøene skrapes ut. Frøene og belgen kokes opp sammen med fløte og sukker.

Prikken over i’en

Har du noen gang ergret deg over at vaniljefrøene alltid havner på bunnen av formen, og ikke er jevnt fordelt i hele puddingen? Da har jeg et lite triks til deg. For at væsken skal kunne holde på vaniljefrøene må du vente med å helde den over i formene, men heller la den avkjøle seg noe i en bolle samtidig som du rør rundt ved jevne mellomrom. Først når temperaturen på væsken nærmer seg kroppstemperatur har den oppnådd en gelèstyrke som klarer å holde vaniljefrøene i suspensjon.

Til slutt

For å sitere en tidligere kollega «Du må alltid balansere sødmen og syro». For de av dere som ikke er så gode på Ølen-dialekt kan jeg røpe at vi her snakker om sødme og syre. Jeg smaker alltid til med litt syre eventuelt litt dessertvin til slutt.

Kommenter

Relatert