Skarpere bilder

Joakim 2008 09 22

Diffus

Har du noengang irritert deg over uklare bilder? Da har vi noe til felles. Om du gjør et søk på verdensveven om for eksempel hvordan få skarpere bilder vil de fleste artikklene dreie seg om etterbehandling. Hvorfor sitte timevis fremfor skjermen når du kan eliminere bort uskarphet når bildet blir tatt? Her er noen enkle grep som kan bidra til knivskarpe bilder.

1. Bruk stativ

Om du streber etter skarpere bilder er det ingen vei utenom bruk av stativ. Selv på høylys dag er stativ påkrevd. Et stativ med 3, eller flere, ben er å foretrekke. Ettersom fysikkens lover også gjelder under fotografering er tyngde og høyde to stikkord som det er vert å merke seg. Ved fotografering i lave høyder kan et risposestativ fungere utmerket.

2. Bruk fjernutløser

Fjernutløseren hjelper deg å eliminere det svakeste ledde i prossesen; deg selv.

3. Velg riktig blenderåpning

Når skarpheten betyr mer enn én spesiel skarphetsdybde kan du utnytte deg av at de fleste objektiver er skarpest 2 blenderåpninger over objektivets største blenderåpning.

4. Velg riktig lukkertid

Lukkertiden er ikke like viktig om du følger de foregående rådene, men spiller selvfølgelig en rolle. Det er naturlig nok enklere å få skarpe bilder ved en raskere lukkertid.

Lukkertid er mer sentralt om du ikke bruker stativ. Lukkertiden på et håndholt kamera bør ikke være lavere enn 1/60 sekund. Deretter gjelder følgende regel; velg altid en lukkertid som tilsvarer eller er høyere enn brennvidden på objektivet. Om du bruker en brennvidde på 200 mm bør ikke lukkertiden være lavere enn 1/200 sekund. For å sitere en god kamerat; -Ahh … va det derfor eg sko bruga stativ.

5. Bruk en lav ISO-verdi

Ikke fall for fristelsen til å øke ISO-verdien, selv i dårlig lys. Så lenge du ikke fotograferer håndholt, vell og merke. Lav ISO-verdi er synonymt med lite støy og skarpere bilder. Høye verdier genererer mer støy.

6. Lås speilet

Ytterst små svigninger kan væer med på å gjøre et foto uskarpt. Et av de siste leddene i streben etter knivskarpe bilder er å låse speilet i øvre opsisjon før du knipser. Da vil speilet først røre på seg etter at eksponeringen er ferdig.

7. Skru av vibrasjonsdemping, VR/IS

Sannheten er at vibrasjonsdemping og bruk av stativ nødvendigvis ikke er en bra kombinasjon. Her må vi skille mellom to bruksområder. Bruk av stativ i ulåst eller låst posisjon. Dersom du bruker stativ i ulåst pososjon, for eksempel ved panorering, vil vibrasjonsdemping bidra til å minske vibrasjoner i vertikal retning. Men, dersom du bruker stativet i låst posisjon kan vibrasjonsdempingen bidra til økt vibrasjon. Dette verierer noe fra system til system, så sjekk dokumentasjonen for ditt objektiv. Jeg kan imidlertid bekrefte at dette gjelder for Nikons VR’II system som du blant annet finner i Nikon Nikkor 70-200 mm og 70-300 mm.

8. Digital oppskarping

Siste trinn, etter en eventuell etterbehandling, blir å gi bildet en siste oppskarping. Dette er spesielt viktig om du fotograferer i RAW, der bildefilene unslipper kameraets algoritmer. Det finnes et utall metoder for digital oppskarping, men det får bli gjenstand i en annen artikkel ved en senere anledning.

Hvilke metoder bruker du for å oppnå knivskarpe bilder?

12 kommentarar til “Skarpere bilder”

 1. Ivar says:

  Gode råd dette, kanskje ikke helt enig med nummer 1 at alltid må bruke det for å få ett skarp bilde… Men veldig gode råd, så må en bare å prøve å huske dem alle når en knipser da… :)

 2. Enig med Ivar, en god samling råd her!
  Det er noe med det digitale - vi kan knipse i vei uten at det koster noe, men kan ofte tjene på å tenke nøyere gjennom innstillingene FØR vi knipser!
  I filmens dager var det en nødvendighet. Rett nok tok man langt ferre bilder, men nå tar vi iallefall mange totalt ubrukelige…. ;-)

 3. Joakim says:

  Jeg sier ikke at du altid må bruke stativ for å brukbart skarpe bilder, Ivar. Personlig bruker jeg sjeldent stativ på høylys dag. Men, om du streber etter knivskarpe bilder er det ingen vei utenom.

  Takk for tilbakemeldingene.

 4. Ivar says:

  Joakim:”Om du streber etter skarpere bilder er det ingen vei utenom bruk av stativ.” Da skulle du kanskje ha ordlagt deg litt annerledes her :)

 5. Joakim says:

  Det kan sikkert tolkes på forskjellige måter, Ivar. Jeg registrerer at det kanskje var noe ullent formulert. Skal prøve å skjerpe meg.

  Men, om du streber etter skarpere bilder er jeg meget sikker på at du skal lete lenge etter noe enklere og bedre enn et sativ til å hjelpe deg. Selvfølgelig vil det for eksempel hjelpe med en kombinasjon av holde- og pusteteknikk. Resultatet blir nok skarpere bilder, men på langt nær så skarpe som du og jeg kunne ønske.

 6. Skal du ha knivskarpe bilder bør du også huske ISO, ettersom effekten kan bli ganske ille ved høy ISO, både med og uten støyfjerning. Men føyer vi på det har du satt opp en veldig grei sjekkliste her.

 7. Joakim says:

  Et godt poeng der, Erik. Det er så selvfølgelig at jeg glemte å nevne det i dette innlegget. Det må jeg få gjort noe med.

 8. […] en tid tilbake skrev jeg et innlegg med noen enkle grep som kan bidra til knivskarpe bilder. Da jeg skrev dette innlegget glemte jeg rett og slett å nevne noe så selvfølgelig som ISO. […]

 9. Joakim says:

  Da er pkt. 5. Bruk en lav ISO-verdi, inkludert i listen.

 10. Simen says:

  En god liste dette, Joakim. Skal ha den i bakhode neste gang jeg fotograferer.

 11. Joakim says:

  Takk for det Simen. Hyggelig at artikkelen falt i smak.

 12. Øyvind Myren says:

  Og for ikke å glemme, skru opp oppskrapningen i kameraet når du skyter i JPEG.

Kommenter

Relatert