Sy hengekøye — del 3

Espen 2007 07 18

Nå er det virkelig på tide å avsløre for resten av verden hvordan hengekøyen skal ferdigstilles. Nå må du gå og finne fram remsene dine igjen, siden de skal brukes. Hvis du ikke har laget dem enda, så er oppskriften som følger:

 1. Brett inn 1/3, 1/3-delen i den andre enden brettes i to og legges oppå

  Remsene på 15 cm brettes i tre, hvorav den ene delen brettes i to og legges øverst.

 1. Sy langs kanten

  Sy hempene inn slik bildet viser.

Nå har du remser i lange baner. Vent litt med å lage alle sammen — til du ser hvor mange du trenger. Det som er helt sikkert, er at det ikke er smart å ha for få, men det er ganske stress å ha for mange også. Mellom 7 og 14 hemper i hver ende er fine tall, 14 kanskje litt i overkant. Nå snakker jeg om en hengekøye på mellom èn og en halv meter. Det er kanskje enklere å tenke seg ett mellomrom på 5-10 cm mellom dem.

Når du har fundert fram at 22 hemper kanskje er ett fint tall, multipliserer du det med noe mellom 15 og 20 cm, siden det er lengden hempene skal være. Da får du helt automagisk tydelig for deg hvor mye remselengder du trenger. Kapp etter eget ønske. 15 - 20 cm — Et tall som gir rom for forviklinger, eller aller helst unngåelser av slike. Rund av slik at det passer med remselengdene. 3 remser er for eksempel ett bra utgangspunkt. Hvis det ikke kan la seg gjøre å få til å passe, tar du flere eller færre, slik at du får omtrentlig passelig lengde. Med i betraktningen kan man ta at 5 cm i hver ende (10 cm til sammen) går til å feste, resten er rein luksus. Hvis du vil ha 10 cm lange hemper, får du altså et svare strev med å tre opphengstauene på plass der hvor de hører hjemme. Så da vet du det også.

Kapp og brett hempene i to

Montere de enkelte bestanddelene

Nå skal du på bordet/gulvet/biltaket/fanget forran deg ha følgende:

 • Stort firkantet emne hvis oppgave er å støtte dine forskjellige kroppsdeler på en, forhåpentligvis, behagelig måte mens du benytter innrettningern du holder på å lage
 • Brettede hemper lokalisert på en hensiksmessig måte slik at de er lette å plukke fram — på lik linje med knappenålene i skålen sin. Ikke at jeg dermed innrømmer å bruke dem i denne sammenhengen. Da måtte de ha vært myke. Særdeles myke.

Disse delene skal nå forenes til ett jomfruelig stykke. Å forklare en bretting som ser fin ut, og ikke minst er sterk tror jeg kanskje at jeg skal stå over, men det er jo kjedelig. Hvis det finnes en vanskeligere måte å gjøre noe på, så velger man den. Unntakene som bekrefter regelen er mange. Men det er en helt annen sak.

Slik monteres hempene

Hempene skal ligge i midten av to bretter; enkelt og greit får å få dem til å sitte skikkelig fast og at det da ser fint ut uten at noe henger seg fast. Begynn med å legge den ytterste delen av hengekøyefirkanten dobbel. Fell inn to av de ytterste centimetrene, nesten som du skulle laget en Z med ekstremt lang / og kort -. Så bretter du /-en (med -) over og legger hempene midt inni. De må støte i bunnen av “lommen” sin. Tok du poenget? Ikke? Se på bildet da …

Hempene og "lakenet" forenes over 5 cm

Juster bretten etter hvert slik at hele herligheten tar 5 cm på utsiden.

Mat igjen!

Nå er jeg svolten igjen. Som du kanskje husker fra tidligere, er det veldig viktig å spise mens du lager hengekøye. Derfor må du følge min mage. Gjør du ikke det, vil hengekøyen din dette ned over en skart stein slik at du får vondt bak når du minst aner det. Det er forresten ikke bare jeg som trenger føde, det gjør kameraet også. Verden er kravstor til tider.

"Pausefisker"

Hempene plasseres med passelig mellomrom

Plasser hempene med passelig mellomrom — poenget er at det blir sånn sirkus likt, og helst symetrisk både den ene og den andre veien.

Og til deg som er grådig og vil ha alt på en gang, så må du vente noen dager til.

Ein kommentar til “Sy hengekøye — del 3”

 1. vegard says:

  Hva slags stoff har du brukt her?

Kommenter

Relatert