Varmrøyking av sommerens makrell

Christian 2007 08 16

flamme Varmrøyking av makrell er en tidkrevende prosess, først trenger du en eller flere ferske makrell. Hvis du bruker makrell som har på ett tidspunkt vert fryst vil resultatet bli mislykket, fettcellene i makrellen vil bli ødelagt under frysning.

Før man begynner å røyke fisken må den saltes. Det kan man gjøre på to måter. Legge fisken i en saltlake over natten og vanne den ut i ca ett kvarter før man røyker den eller bare salte den i ca en time å skylle den før du begynner å røyke den. Jeg får ofte best resultat med saltlaken.

For å kunne røyke fisken trenger du en røykeovn, jeg har en liten abu-ovn som koster ca 600kr i en sportsbutikk, eller du kan improvisere med en kule grill. Det er ofte best hvis du har store mengder som skal røykes, men du må tette alle hull i grillen og fyll den minimalt med kull. Når kullet har sluttet å brenne legger du en liten plate eller panne på kullene og fyll platen med røykespon og litt einer. Legg fisken på risten, sett på lokket og vent til fisken er ferdig røykt, det tar ca 20-30 min. Fisken skal ha en mørkebrun overflate og musklene skal dette lett fra hverandre. For best resultat skal grillen eller røykeovnen ikke oversige 70 grader celsius, da blir fisken tørr.

good luck ‘n all that jazz…

4 kommentarar til “Varmrøyking av sommerens makrell”

 1. Joakim says:

  Min røykeovn står dessverre ubrukt på boden. Mulig det kan bli litt røyking etter dette. Bruke du rødspritbrenneren som følger med, eller bål?

  Jeg har fjernet bildet ditt da det var noe uklart og stort. Mulig at størrelsen var grunnen til uklarheten.

 2. Joakim says:

  Da har jeg tatt et arkivdykk som resulterte i at du fikk et nytt bilde.

 3. Sander says:

  Hvor mye røkespon bruker du?

 4. Joakim says:

  Dekk bunnen med et tynt lag. Litt einer kommer også godt med.

Kommenter

Relatert