- CC by http://www.flickr.com/photos/jeffsmallwood/

Vin - karbohydrater og kalorier

Joakim 2012 02 20

Finnes det karbohydrat- og/eller kalorifattig vin? Inneholder tørre hvitviner mindre kalorier enn halvtørre og søte hvitviner?

Denne artikkelen gir deg svaret på disse spørsmålene. Et svar du kanskje ikke hadde forventet deg.

Først og fremst, søker du en kalorifattig vin av helsemessige årsaker som for eksempel skyldes diabetes type 1 eller 2? Da bør du forhøre deg med din fastlege eller søke informasjon hos Diabetesforbundet. Der kan du blant annet finne et fakta ark som omhandler diabetes og alkohol.

Men mange spør etter vin med lite karbohydrater og kalorier av mer forfengelige grunner. Og for de aller fleste er karbohydrater og kalorier synonymt med sukkerinnholdet i vinen. Det leder oss til den første oppklaringen i denne artikkelen.

Karbohydrater og kalorier

Karbohydrater er et samlebegrep for en rekke stoffer som vi hovedsaklig finner i vegetabilske matvarer, derav også vin. I vin forekommer karbohydratene som mono- og disakkarider, henholdsvis som glukose, fruktose og sukrose. Dette er karbohydrater med forholdsvis enkel oppbygning slik at de lett tas opp i kroppen og et gram omdannes til 17 000 joule [J].

Kalorier stammer fra måleenheten kalori [cal] som er en enhet for å måle energi. Nærmere bestemt er én kalori den energimengden som skal til for å heve temperaturen av ett gram vann én Kelvin, ved et trykk på én atmosfære. Denne måleenheten for energi er ingen SI-enhet og er for lengst erstattet med joule. Én kalori er forøvrig lik 4.1868 joule.

Kalorier er med andre ord ikke et fysisk medium på lik linje med karbohydrater, men en måleenhet for energi. Så la oss legge kaloriene vekk og heller snakke om energi, nærmere bestemt kjemisk energi. Når vi spiser og drikker mat brytes den potensielle energien i bindingene mellom atomene ned til kjemisk energi i kroppen. Energien som ikke benyttes umiddelbart lagres i kroppen i form av fett. Det leder oss til neste oppklaring i denne artikkelen, nærmere bestemt; hva er det i vin som inneholder denne potensielle energien?

Vinens energibærere

Generelt sett varierer karbohydratinnholdet i vin fra noen få gram per liter for rødvin og tørr hvitvin, til halvtørre hvitviner som ligger på rundt ti gram. Vil det da med andre ord si at vin med lite karbohydrater er å foretrekke fremfor vin med mye karbohydrater? Svaret er nok dessverre, nei.

Det har seg nemlig slik at etanolen, videre beskrevet som alkoholen, genererer 1.7 ganger mer energi enn karbohydratene, nærmere bestemt 29 000 joule per gram. I tillegg er det en sammenheng mellom mengden karbohydrater og alkohol i vin. Gjærbakteriene som danner alkoholen livnærer seg nemlig på karbohydrater. Generelt sett gir det alkoholsterke viner med lite karbohydrater og vice versa.

La oss ta utgangspunkt i tre viner med forskjellig volumprosent og karbohydratinnhold.

Alkohol volumKarbohydrater
Vin I12 %1 g/l
Vin II9 %24 g/l
Vin III8.5 %42 g/l


Der vin I er en typisk rød eller tørr hvitvin, vin II en typisk halvtørr hvitvin og vin III en hvitvin med relativt mye karbohydrater.

Vin I Vin II Vin III

Energi alkoholEnergi karb.Total energi
Vin I2059.29 kJ12.75 kJ2072.04 kJ
Vin II1544.47 kJ306 kJ1850.47 kJ
Vin III1458.57 kJ535.5 kJ1994.17 kJ


Konklusjon

I realiteten er ikke dette store forskjeller, men det viser seg at en tørr hvitvin inneholder mer energi enn en halvtørr hvitvin selv om den halvtørre hvitvinen inneholder relativt mye karbohydrater. Det leder oss videre til følgende konklusjonen.

Om du, av en aller annen grunn, ikke setter pris på store mengder kalorier, les energi, men allikevel har bestemt deg for å drikke vin, er svaret rimelig enkelt. Drikk den vinen du måtte ha lyst på og glem karbohydratene for en stund. Skal du derimot redusere inntaket av energi er det nok heller mengden vin som teller i den store sammenhengen.

Vet du karbohydratinnholdet og alkoholprosenten til en vin kan du slev beregne energimengden på vår vinkalkulator.

2 kommentarar til “Vin - karbohydrater og kalorier”

  1. Audhild says:

    Veldig bra!

  2. Lise Halskov says:

    Akkurat hva jeg var ute etter. Da er det ingen tvil om hva jeg skal velge neste gang jeg går på polet.

    Takk :)

Kommenter

Relatert